Kledingwissel -klik hier-


Kledingwissel


Het voorjaar komt er aan! We worden helemaal blij van een dagje zonnestralen, ontdekken de eerste krokussen of andere voorjaarsbodes. Wat doet dat een mens toch goed! We gaan enthousiast aan de schoonmaak in huis en in de tuin. We krijgen last van opruimwoede en maken nieuwe plannen. Kortom we leven helemaal op!


Met het schoonmaken en opruimen komt ook onze kledingkast aan de beurt. Ik weet niet hoe het jullie vergaat, maar met de zon in huis zie ik opeens overal vuil en stof… Mooi moment om alles leeg te halen en grondig uit te zoeken. Tenslotte hangt de nieuwe voorjaarscollectie al volop in de winkels, liggen de stoffenwinkels weer vol met de mooiste stoffen en staan de 2ehandskledingbeurzen alweer gepland. Tijd voor actie!


Omdat ik van lijstjes houd, maak ik een kleding capsule. (Op internet kun je die in allerlei soorten en maten vinden.) Dat werkt voor mij prettig, omdat ik dan beter kan zien wat nodig/ voldoende is. Ik ga hierbij uit van 37 stuks kleding inclusief schoenen. Ondergoed en evt. sportkleding reken ik niet mee.


Bovenkant:

-          Hemdjes: 2

-          Tops korte mouw: 4

-          Tops lange mouw: 4

-          Trui: 4

-          Vest: 4

-          Colbert: 2

-          Jas: 2

Totaal: 22


Onderkant:

-          Jurk: 8

-          Rok: 2

Totaal: 10


Schoenen:

-          Hoge hak: 1

-          Lage hak: 1

-          Platte schoen: 2

-          Wandelschoen: 1

Totaal: 5


Dit maakt in totaal 37 stuks. Als je dit te weinig vindt, schroef je de aantallen op. Te veel? Voel je vrij om met minder te doen! Hierbij kun je natuurlijk onderling lekker schuiven. Ik draag eigenlijk geen truien in de lente en zomer, maar wel vestjes. Dus mag ik van mezelf 8 vestjes i.p.v. 4. Hemdjes draag ik alleen ergens onder, dus die reken ik als ondergoed. Zo kun je zelf kijken wat bij je past!


Als je dit voor jezelf helder hebt, kun je aan de slag. Je gaat beoordelen:

- Is het nog mooi? (niet verwassen of verkleurd)

- Past het nog?

- Past het bij mijn kleur- of figuurtype?

- Past het bij mijn stijl?


Nee? Dan mag dit allemaal weg. Wat nog goed is kun je weggeven of verkopen. Van wat over blijft kun je je afvragen: word ik hier blij van? Nee? Dan kan dit ook weg, want je gaat het toch niet dragen.


Als het goed is heb je nu alleen nog kleding over die je past en waar je blij van wordt! Hiermee kun je combinaties gaan maken. Kom je, volgens je eigen opgebouwde lijst, kleding te kort? Maak dan een winkellijstje en ga gericht op zoek. Zo koop je veel bewuster en bespaar je tijd en geld.


Wil je het duurzamer? Er zijn tegenwoordig steeds meer goede kringloopwinkels met mooie kleding en 2ehandskledingbeurzen. Ruilen met familie of vriendinnen kan natuurlijk ook. En als je handig bent met de naaimachine, maak je het misschien allemaal zelf.


Met het voorjaar in je bol, maak je vast helemaal nieuwe en verrassende combinaties met de kleding die je misschien al had. Succes! En o ja, vergeet niet je oude kleding weg te geven om een ander blij te maken!


Liefs, Miriam